top of page

5 digitalpianon för nybörjare - Bäst i test 2024

Vad ska man tänka på när man väljer piano?

Att välja det bästa digitalpianot för nybörjare kan vara en svår uppgift. Risken finns att man spelar några gånger, inser att det inte var så roligt, och sedan är man fast med sitt supermoderna 30.000-kronors elpiano med hundratals funktioner som aldrig användes. Samtidigt kan ett 20 år gammalt keyboard från Blocket vara så oinspirerande att man slutar spela på grund av pianovalet.


I den här artikeln kommer vi att titta närmare på de bästa elpianona för nybörjare på marknaden 2023 och vad som gör dem till bra val. Vi kommer att gå igenom faktorer att överväga när man köper ett elpiano och ge tips för att hitta det bästa elpianot för dig. För tips om vad man bör tänka på när man letar en pianolärare se vårt inlägg "Hitta rätt pianolärare till ditt barn: guide för föräldrar".Att köpa ett digitalpiano för en nybörjare

Antal tangenter

Antalet tangenter på ett piano är en viktig faktor att överväga när du väljer ett elpiano. Det finns vanligtvis 88 tangenter på ett piano, men det finns också modeller med färre tangenter. Att ha färre tangenter kan vara bra om du har begränsat med utrymme hemma, men det kan också begränsa vilka låtar du kan spela. Som med allt annat är det en prisfråga i slutändan, men om du vet med dig att du inte kommer hoppa av efter en veckas spelande rekommenderar vi 88 eller 76 tangenter.


Anslag

Anslag är en annan viktig faktor att överväga när du väljer ett elpiano. Anslag handlar om hur känsliga tangenterna är när du spelar på dem. Det finns olika typer av anslag, såsom “hammer action”, “weighted” och “semi-weighted”, som ger olika spelupplevelser. Hammer action ger en mer autentisk känsla och är vanligt på akustiska pianon, det innebär att det är ett motstånd i tangenten som replikerar motståndet av en hammare på ett akustiskt piano. Viktade eller semi-viktade tangenter är vanligare på digitala pianon och innebär att det är en vikt i tangenterna som skapar motstånd, men inte på samma sätt som en hammare på ett akustiskt piano gör. Man kan spela alla sorters pianospel med alla olika typer av anslag, men för dig som ska spela mycket klassiskt och vill lära dig rätt teknik rekommenderar vi hammer action.


Digitalt vs. akustiskt

En fråga du bör ställa dig själv är: Varför inte ett akustiskt piano? Nuförtiden finns det gott om akustiska pianon som skänks bort på blocket och facebook marketplace. Om du har platsen i ditt hem och de i din omgivning har tålamodet att lyssna på dig öva kan det vara ett bra budgetalternativ som dessutom ger the real deal när det kommer till känsla och touch. Vi rekommenderar att ni tar hjälp av en flyttfirma om ni behöver bära det upp och ner för trappor, och om ni ska bära själva så är det ett måste med bärsele.


Keyboard-funktioner

Många elpianon har extra funktioner som kan vara användbara, till exempel metronom, inspelningsfunktion och olika ljud. För de flesta nybörjare är dessa dock inte det viktigaste att tänka på utan mer en rolig bonus. Men om du vet med dig att du kommer vilja spela med andra ljud såsom Fender Rhodes eller Klavinett kan vi rekommendera att kolla upp ljudprov på dessa ljud på Youtube innan köpet.De bästa pianona för nybörjare 2023

För dig som bara vill testa - Startone BK61

Om du bara är lite nyfiken eller kanske letar efter ett piano till ett barn och därför inte är redo att binda dig till ett instrument värt flera tusenlappar så rekommenderar vi Startone BK-61. Den är mer av ett keyboard än ett piano men funkar som en startpunkt att utforska vidare från. Om du faktiskt fastnar för att spela piano så rekommenderar vi att byta upp sig så fort som möjligt till ett med tyngre viktade tangenter.

Keyboard för nybörjare

 • 61 tangenter

 • Många olika ljud - kul att leka runt med för barn

 • Tar väldigt lite plats


Pris: 849 kr -- ca 300 begagnat för liknande keyboards, exakt modell spelar inte jättestor roll


För dig som är lite mer seriös eller ska ta lektioner

Om du vill ge pianospelande en ärlig chans så behöver du ett minst 76 tangenter stort piano med minst semi-viktade tangenter. Här har vi två alternativ för dig:


Billigare - Thomann DP-26

 • Det billigaste pianot på marknaden med de här kraven

 • 88 tangenter, viktade

 • Många inbyggda ljud och funktioner

 • Pitchbend, rolig att leka med

 • Väldigt skrymmande (1365 x 366 x 137 mm)

 • De interna högtalarna blir grumliga när väldigt många toner tas samtidigt

 • Lågprismärke, har ingen lång historia av pianotillverkning

 • Ingen bluetooth

Elpiano för barn

Pris: 3899 kr -- ca 2000 kr begagnat men är ovanligt att hitta


Lite dyrare - Roland FP-10

 • 88 tangenter, hammer action

 • Väldigt platseffektivt

 • Bluetooth 4.0

 • Bra inbyggda ljud

 • Roland har en lång historia av att producera elpianon

 • Ibland grumliga högtalare, likt DP-26

 • Dyra first-party accessoarer (går dock att köpa billigare från tredje part)

Elpiano roland FP10

Pris: 4899 kr -- ca 3000 kr begagnat
För dig som vill ha det bästa - Yamaha Clavinova

Kanske har du spelat piano någon gång förr, vill ha en vacker möbel, eller bara vill ge dig själva de bästa möjliga förutsättningarna för att låta så bra som möjligt - då är Yamahas Clavinova serie något för dig. De har alla fantastiskt viktade tangenter och pianoljuden är inspelade från två av världens bästa flyglar och anpassade just efter Clavinovans eget speaker system. Ställ och pedaler ingår så du slipper den extra kostnaden och det är snyggt nog att stå som centerpiece i ett vardagsrum eller liknande. Det finns lite olika varianter av Clavinovan - 725, 735, och 745. Skillnaden mellan 735:an och 745:an är inte så stor. 745:an har lite större högtalare och passar därför bättre i ett större rum och har dessutom trätangenter för extra bra touch. I övrigt är de likadana. Den minsta, 725:an rekommenderar vi inte alls, den kom långt efter de två andra modellerna som en budgetvariant och är mycket mindre, har sämre högtalare, och är ganska jämlikt andra elpianon som är mycket billigare.

 • Väldigt likt ett riktigt piano i känsla

 • Ljud från Bösendorfer Imperial Grand Piano

 • Väldigt snyggt!

 • Alla digitala features man kan önska (bluetooth, inspelning, olika ljud, LCD skärm för att enkelt byta mellan olika funktioner)

 • Tar mycket plats, likt ett riktigt piano

Pris: 22.590 - 27.590 kr -- ca 18.000 - 20.000 begagnat


Yamaha Clavinova

För dig som vill ha kul - Nord Electro

Om du vill ha ett piano som kan göra ALLT men kanske inte nödvändigtvis bryr dig så mycket om att få en känsla så lik ett akustiskt piano som möjligt så är Nord Electro helt rätt för dig! Du har ett enormt ljudbibliotek att tillgå och det är sedan väldigt enkelt att lägga på inbyggda effekter såsom chorus, vibrato, reverb, auto-wah, amp-simulering, och mycket mer för att bygga dina egna unika ljud. Den har även orgelfunktioner som är i toppklass. Det här är ett piano vi generellt sett bara rekommenderar till nybörjare som vet att de älskar “goa prylar”™ och blir inspirerade av att leka runt med olika ljud och inställningar.

Nord electro

 • Väldigt modulärt, kan ladda upp egna ljud och ändra dem fritt

 • Väger förhållandesvis lite

 • Snygg röd färg

 • Roligt instrument som inspirerar till kreativitet

 • Oviktade tangenter

 • Inte 88 tangenter

 • Kan vara svårt att lära sig (finns dock bra videor på Youtube)


Pris: 21.590 kr -- går att hitta modell 4 och 5 begagnat för ca 8000 kr och de funkar lika braVårt bästa tips - köp begagnat!

Oavsett vilket elpiano du är intresserad av kan vi starkt rekommendera att utforska andrahandsmarknader som Blocket, Marketplace och Vend för att hitta likvärdiga instrument där. Elpianon är inte direkt en slitvara utan det ska rätt mycket till för att de ska bli oanvändbara, vi har aldrig köpt ett elpiano begagnat som vi inte har varit nöjda med. Genom att handla begagnat kan du både spara flera tusenlappar och samtidigt göra miljön en tjänst. Några saker att tänka på när du handlar begagnat:


 • Testa högtalarna noga. Testa dem på både max- och minvolym.

 • Se till att inga kontakter glappar! Detta är nog det vanligaste felet som kan uppstå när man köper begagnat, särskilt hörlursjacket kan glappa.


Comments


Commenting has been turned off.

Psst... vill du lära dig spela?

Är du intresserad av att få hjälp i ditt lärande? Genom Musikglädjen kan du hitta en privat instrumentlärare som kan komma hem till dig och hjälpa dig utvecklas!  

bottom of page