top of page

Enkla ackord för nybörjare på piano

Att vara nybörjare på piano

Att börja spela piano kan vara både roligt och utmanande. För nybörjare kan det dock kännas överväldigande att sitta framför pianot och inte kunna spela något alls. Det kan kännas frustrerande när fingrarna inte vill lyda och när det verkar som att det finns så mycket att lära sig. Men oroa dig inte! I denna guide kommer du att lära dig grunderna för att spela piano och efter bara en halvtimmes övning kommer du kunna spela över 100 (!) låtar med hjälp av bara fyra enkla ackord.

Vad är ett ackord?

Ett ackord är som en grupp av tre eller fler toner som låter bra tillsammans. Precis som att man kan blanda olika färger för att skapa nya färger, kan man blanda olika toner för att skapa nya ljud. När man spelar piano så trycker man ned flera tangenter samtidigt för att skapa ett ackord. Ett ackord kan ha olika känslor och stilar, beroende på vilka toner som ingår i ackordet. Och genom att kombinera olika ackord kan man spela olika låtar på piano. Det är som att pussla ihop olika bitar för att skapa en vacker bild!


Fyra enkla ackord - över 100 låtar

De fyra grundläggande ackorden som vi kommer att använda oss av är C, G, Am (uttalas A-moll) och F. Dessa ackord kan användas i olika kombinationer för att spela en mängd olika låtar. För att lära sig de här ackorden behöver du veta vad tangenterna på pianot heter. Låt oss ta en titt på hur du spelar dessa ackord på pianot eller keyboarden.

 • C-ackord: Placera tummen på C-tangenten, långfingret på E-tangenten och lillfingret på G-tangenten.

 • G-ackord: Placera tummen på G-tangenten, långfingret på B-tangenten och lillfingret på D-tangenten.

 • Am-ackord: Placera tummen på A-tangenten, långfingret på C-tangenten och lillfingret på E-tangenten.

 • F-ackord: Placera tummen på F-tangenten, långfingret på A-tangenten och lillfingret på C-tangenten.

Här är en video som visar hur ackorden ska tas och några låtar att spela med dem.


Populära låtar som använder dessa ackorden

Nu när du har lärt dig de fyra grundläggande ackorden och några tips och tricks för att förbättra dina färdigheter, är det dags att börja spela några låtar! Här är några populära låtar som du kan spela med hjälp av de fyra grundläggande ackorden:

 • How Far I'll Go från filmen Vaiana

 • Let It Be av The Beatles

 • Africa av Toto

 • Let It Go från filmen Frozen

För att spela dessa låtar behöver du bara använda dig av de fyra grundläggande ackorden i olika kombinationer. Om du vill sjunga till, eller hitta fler låtar att spela, så kan du söka efter låtar på www.ultimate-guitar.com - en hemsida som samlar ackord till låtar och visar dem i samband med texten så det är enkelt att sjunga till. Detta är ett enkelt sätt att börja spela låtar och det kommer att ge dig en känsla av att du kan spela piano från dag ett.

Lägg till vänsterhanden


När du har bemästrat de här fyra ackorden i högerhanden är det dags att lägga till vänstran. Det räcker att du spelar den tonen som ackordet heter en oktav längre ner på pianot. Så för ackordet C spelar du tonen C en oktav ner, för ackordet Am spelar du tonen A en oktav ner. Du behöver alltså inte spela hela ackordet i båda händerna samtidigt.


Tips och tricks för nybörjare

När du har lärt dig ackorden är det viktigt att du har rätt teknik när du övar, här är några korta tips till dig som precis kommit igång.

 • Slappna av: När du spänner dig spelar du både sämre och riskerar att skada dig. Ta några djupa andetag, skaka ut händerna ordentligt, och fokusera på att slappna både när du övar långsamt och spelar snabbt.

 • Fingerposition: Använd fingertopparna för att trycka ner tangenterna istället för att använda hela fingret. Detta ger en bättre kontroll och gör det lättare att spela ackorden.

 • Rytmen: Lyssna på rytmen i låtarna och försök att efterlikna den genom att spela ackorden i takt med musiken.

Spela låtar utan noter

Att spela låtar med ackord är en effektiv och enkel metod för att lära sig spela piano utan att behöva läsa noter. Istället för att lära sig en hel låt från början kan du använda ackordprogressioner för att spela delar av låten och sedan bygga vidare på det. Du kan även söka efter ackordprogressioner på internet för att hitta nya låtar med samma progression. Det är också perfekta låtar att sjunga till, antingen själv eller med en kompis!

Summering

Att spela piano kan vara en fantastisk upplevelse, men det kan också vara en utmaning för nybörjare. Genom att lära dig de fyra grundläggande ackorden och några tips och tricks för att förbättra dina färdigheter, kan du börja spela låtar på piano utan att behöva läsa noter. Detta är ett enkelt sätt att börja spela piano och det kan ge dig självförtroende och motivation att fortsätta lära dig. Så varför inte prova att spela några låtar med hjälp av de fyra grundläggande ackorden idag? Det är ett fantastiskt första steg mot att bli just den pianisten du vill bli!

Comments


Psst... vill du lära dig spela?

Är du intresserad av att få hjälp i ditt lärande? Genom Musikglädjen kan du hitta en privat instrumentlärare som kan komma hem till dig och hjälpa dig utvecklas!  

bottom of page