top of page

Hitta rätt pianolärare till ditt barn: Guide för föräldrar 2024

Inledning

Dagens nyhetsförmedling är väldigt bra på att ständigt visa oss världens alla brister och hemskheter, men en del saker blir faktiskt bara bättre och bättre med tiden. Ett exempel på en pytteliten (men åh så viktig) sådan sak är att barn och ungdomar i Sverige verkar bli ständigt mer och mer intresserade av musik för varje år som går. Fantastiskt ju! Men det leder tyvärr till att familjer med barn som vill testa spela de mest populära instrumenten får svårt att hitta en lärare. Vi har helt enkelt brist på pianolärare i landet. Så hur går man som förälder tillväga när man ska bestämma vilken typ av lärare som är rätt för ens barn? I den här artikeln kommer jag lyfta vad jag anser vara de viktigaste aspekterna att tänka på och ger sedan tre förslag på typer av lärare att kontakta beroende på elevens behov.


Förstå ditt barns behov och intresse

Varje barn är unikt, och deras förhållande till musik är lika individuellt som de är. Endast genom att ta deras behov i beaktning kan man försäkra sig om att hitta rätt pianolärare. För vissa handlar det om att lära sig noter och skalor, och för andra att upptäcka en värld av känslor och uttryck genom musiken.


Identifiera barnets intresse

Börja med att observera - vilken typ av musik är det som inspirerar ditt barn? Vad är det de själva väljer att lyssna på? När vill de höja radion i bilen? När man precis börjar spela ett instrument är det ovärderligt att snabbt få spela musik som man är intresserad av. Vissa barn tycker att klassisk musik, Mozart, Bach, och Beethoven ger ett mäktigt intryck och de drömmer om att en dag få spela i ett operahus, andra känner sig närmare popmusiken och vill spela det som går på radion eller det som kompisarna kan sjunga med i, och vissa vill spela musik från datorspel eller filmer. Det är såklart ett spektrum och inte tydliga kategorier, men försök att identifiera ungefär var ditt barn faller.


Vad vill de få ut av pianolektionerna?

Försök sedan att identifiera vad barnet vill få ut av sitt spelande. Den stora skiljelinjen mellan de vanligaste målen för barn som precis börjar spela brukar gå mellan att utveckla förmåga och att utforska en ny hobby och ha roligt. Vissa barn är redan tidigt ute bestämda i att de vill lära sig spela efter noter, spela snabbt, och framför allt imponera på sina kamrater. De är ute efter att utveckla en förmåga. Medan andra är ute efter att ha roligt med musiken, lära sig spela låtar de känner igen, och vill utforska instrumentet i sin egen takt. En annan stor skiljelinje som ofta syns mellan dessa två arketyper är att den första gruppen ofta har en stark inre drivkraft och gärna sätter sig och tränar utan att bli påminda medan den andra gruppen behöver mer extern inspiration.


Olika typer av pianolärare till barn

Här kommer de tre arketyperna som sammanfattar de flesta pianolärarna som går att få tag på idag. En viktig brasklapp är att lärare från den lokala Kulturskolan är oslagbara i de flesta aspekterna, men då väntetiden för att få en lärare ofta är flera år listar jag endast de privata alternativen här. Alla som är intresserade av pianolektioner bör söka sig till Kulturskolan också!


Det klassiska fullblodsproffset

Det finns en viss genre av pianolärare som är av den klassiska skolan - både på pianot och i pedagogiken. Inspirerade av den klassiska skolan med ett tydligt mentor - elev förhållande och läxor i notläsning och skalor sätter dessa lärarna ibland höga krav men kan också skapa otroliga resultat. Undervisningen sker ofta på lokal eller hemma hos läraren och lektionerna är vanligtvis kring 20 min för nybörjare. 


 • Beprövad metod för att få resultat

 • Fokus på ergonomi och bra teknik

 • Krävs skjuts till lokalen

 • Ofta inte så individanpassat


Pris per timme:   1000 - 1500 kr

Pris per termin: 5300 - 16500 kr beroende på lektionens längd


Gammal pianolärare som har konsert.

Den erfarna

Den kanske vanligaste kategorin av pianolärare. De är ofta högskoleutbildade inom sitt instrument och har lång erfarenhet av konserter, gig, och har haft många tidigare elever. Det som skiljer denna typ av lärare från det klassiska proffset är att de ofta studerat jazz eller pop och rock och att de använder sig av nyare inlärningsmetoder och kanske individanpassar undervisningen något. Det vanligaste är att ha lektioner hemma hos läraren eller på lokal, men det går även att hitta privatlärare med hemundervisning även om detta brukar kosta en bra bit extra. Med denna typ av lärare spelar den personliga kemin mellan lärare och elev en större roll. Längden på lektionerna kan variera, men allt mellan 20-45 minuter är normalt att se. 


 • Olika genrer och pedagogiska metoder

 • Mer individanpassat

 • Krävs skjuts till lokalen

 • Väldigt beroende av personkemi


Pris per timme:   800 - 1200 kr

Pris per termin: 4500 - 12000 kr


Band spelar gig på restaurang.

Ungdomen

För elever som är mest intresserade av att testa spela och vill ha kul med musiken kan det vara ett alternativ att anställa en lokal ungdom som lärare. Detta har många fördelar men även en del nackdelar. Till att börja med så kan ungdomar ha lättare att få bra kemi med eleven och kan ofta vara väldigt inspirerande på grund av deras “cool-faktor” och att de inte är bara en vanlig vuxen. Men på grund av att de inte är utbildade i pedagogik kan startsträckan vara lite längre och det är bra att gå in med inställningen att lektionerna är till för att testa och ha roligt och att den tekniska utvecklingen kanske först kommer igång efter någon vecka. En fördel med att läraren saknar formell utbildning är att de kan anpassa undervisningen till 100% efter elevens behov och intressen. Medan vanliga lärare ofta har 30-50 elever har ungdomen som mest en handfull och kan därför skräddarsy allt. En nackdel med att ha en ungdom som pianolärare är att de kan behöva ställa in lektioner när de har mycket prov i skolan, men de har i alla fall mycket tid över på sommaren om ni vill köra lite intensivkurs!


 • Lektion i hemmet, ni slipper skjutsa

 • Extremt individanpassat

 • Ingen formell utbildning

 • Lite flytande schema vid provsäsong

Pris per timme:   200 - 600 kr

Pris per termin: 2000 - 4000 kr


Pianolektion hemma hos ett barn.

Sammanfattning

Om du letar efter en pianolärare till ditt barn är dessa tre typer av lärare dina vanligaste alternativ.


Proffset

Passar bäst för målmedvetna barn som uttryckt ett intresse för klassisk pianomusik eller gillar strukturerad träning. Fokus på teknisk utveckling och notläsning. Lektionen sker ofta i en studio och är mellan 20-60 min. Hittas bäst genom google eller vår lista över musikskolorna i de största städerna. Man bör räkna med att en termin kostar omkring 8000 kr.


Den erfarna

Flexibel lärare som kan anpassa undervisningen till de flesta barn och genrer, allt från klassiskt till pop, rock, eller film. Ofta fokus på teknisk utveckling men ibland inslag av mer kreativa aspekter. Vanligast med lektion i studio eller hemma hos läraren och de är ofta mellan 20-60 min. Hittas bäst genom google eller vår lista över musikskolorna i de största städerna. Man bör räkna med att en termin kostar omkring 7500 kr.


Ungdomen

Flexibelt upplägg och smidigt att inte behöva skjutsa. Maximalt fokus på elevens behov och musikaliska intressen vilket ibland går ut över den kortsiktiga tekniska utvecklingen. 40-60 min långa lektioner är vanligast. Syftet med dessa lektioner bör vara att väcka intresse, ha roligt, och inspirera till ett långvarigt intresse snarare än att bli nästa Mozart. Hittas bäst genom det personliga kontaktnätet, lokala facebookgrupper, eller vår lärarbank på www.musikgladjen.se/anmalan. Priset varierar stort, på Musikglädjen betalar man i snitt 2900 per termin.
 

OM FÖRFATTAREN

Bild på författaren.

Lucas Strid har haft över 1500 piano- och gitarrlektioner med barn och ungdomar i åldrarna 5-17 år och jobbar nu med att coacha ungdomar på Musikglädjen i musikpedagogik. Musikglädjen jobbar med att skapa musikrelaterade jobb åt ungdomar som pluggar musik.


 

Comments


Commenting has been turned off.

Psst... vill du lära dig spela?

Är du intresserad av att få hjälp i ditt lärande? Genom Musikglädjen kan du hitta en privat instrumentlärare som kan komma hem till dig och hjälpa dig utvecklas!  

bottom of page